Am rugat lumea sa nu mai comenteze pe nerv si am precizat la inceputul filmului ca nu sunt specialis si astept specialistii sa ne leureasca civilizat cum sta treaba cu centrala. Au inceput epitetele : Cofetare Bati campii etc de parca eu am zis ca sunt vreun specialist in instalatii termice.A mai incetul unul cu mistouri gen:tu nu stii diferenta dintre volt si watt. Daca nu ne puteti explica civilizat care este varianta adevarata atunci va rog sa nu comentati.Nu exista toleranta de azi inainte.Sterg si blochez tot ce inseamna idiot ,capra raioasa si sindromul adevarului supre scuipat in zeflemea.
Centrala electrica trifazata 15 kW setata pe 10º C sa nu inghete casa cu 4 camere si dependinte ( nu sta tipul acolo iarna) , cost curent pe factura aprox 600 lei (iarna 2019/2020) , eu aceeasi situatie dar cu centrala pe gaze , factura la gaze max 300 lei si temperatura pe termostat ambiental de 23º C (plus ACM din plin ) . Misto rau cu centrala pe curent ( bonus instalatie 380V)
parca era 40w pe metru cub in situatia in care casa e izolata la exterior si cu geamuri termopan calculul puterii,dar in cazul in care nu e banuiesc ca 50,60w pe metru cub e corect,multumesc de postare e super că ne ai informat,la leroy avem 6,9,12,24kw Ferolli avem un grafic dupa care calculam dupa suprafata in metri patrati cat are nevoie centrala nu o dam din start pe cea de 24 sau 12 dar esti corect informat.am si salvat postarea ta.
Perfect adevarat…..am lucrat 10 ani in montaj centrale pe gaz…iar la mine la casa am trecut doar pe curent. GAZUL e de proasta calitate, si centralele,daca sunt bine reglate, au randament MAXIM 70/100. DECI in total pe gaz ai un randament caloric de 60,65/100. Daca ai casa cu cel putin20cm izolatie, atunci poti calcula un maxim 40,45w ,/mp. Eu pentru casa100mp 45mp parter ,45mp etaj folosesc doar 7kw. DACA parterul e incazit rapid, dormitoarele sunt calde mereu. MENTIONEZ ca parterul e din caramida24CM si 10cmpol.grafitat. Iar mansarda si planseul din lemn 20cm, vata minerala. ACUM daca ai construit o SCOALA GENERALA DE 500MP. trebuie sa suni la ELCEN..
EU AM TESTAT exact cum se utilizeaza in CANADA,CONVECTOR si termostat de ambianta in fiecare camera. VA SPUN ca daca sa incalzit parterul, la etaj nu mai pleca termostatele , doar foarte rar daca afara e sub 0 grade.
Centralele pe gaz de 24kw sunt duble ca putere pt un apartament de 2/3 camere PENTRU ca sa poata face apa calda instant. ALTFEL ai nevoie doar de 10/15kw pentru caldura. EU am o centrala ariston de 15KW care nu face apa calda si e arhi suficienta pt un APARTAMENT de 50mp 2cam. O AM DE 15 ANI si cu termostat ambiental facturile au fost extrem de mici.
Nene, centrala electrica ar merita doar acolo unde incalzesti ocazional. Dar sa te incalzesti iarna cu asa ceva unde stai permanent inseamna ca ori ai luat potul mare la loto ori esti nebun…parerea mea….am o colega care are asa ceva si iarna sub 2000-2500 lei la un apt.de bloc nu plateste…
Da viitorul este pe energie electrica fie ca ne convine sau nu.La curte unde locuiesc am vrut sa montam pe electric deoarece nu primeam aprobare de spart strada de la primarie.Daca nu reuseam pe gaz cred ca acum aveam pe curent electric centrala dar asa cum zici tu mai bine incalzit si cu banii luati decat mort de frig si cu bani in buzunar.😀😀😀.
Mie, personal, ideea de centrala electrică mi se pare o mare stupizenie: de ce trebuie să cheltuiești o groază de bani ca să-ți umpli casa cu circuitele si corpurile de incălzire specifice centralelor tradiționale (țevi de distribuție agent termic, calorifere) scumpe, voluminoase, inestetice, când, fără centrală, poți să te încălzești direct de la radiatorul electric băgat în priză sau, mult mai eficient, de la aparatul de aer condiționat, băgat direct în priză?
Bună. Am o casa noua la Constanța de 220mp utili,izolată și o grosime a pereților totală de 40cm cu curent trifazic și ma gândeam la o centrală electrică. O parere vă rog frumos Multumesc
Viitorul e electric … vreau si eu sa vad daca face fata reteaua invechita din tara . Faceti un calcul in kw consum la un bloc si determinati cam de ce cabluri e nevoie sa faca fata
Salut , tocmai am tras la tara trifazic in ideea de a mo ta centrala electrica , facand un calcul , am constatat ca bramsamentul de gaze + teava ( 40 m) ma costa cateva zeci de milioane bune și nu prea merita , facand calculul la consum gaze + barnsament+ teava + centrala …..nu renteaza . Nu sunt in domeniu , am nevoie de un sfat pt centrala ca și brand , raport calitate pret , etc . Va multumesc
Buna ,mi-am pus eu una de 12 kw ziua o tin la 50 ,60 temperatura apei si noaptea 25 si mia venit 850 de lei de plata ,credeti ca daca pun un ambient o sa platesc mai putin Tin sa specific ca o am la servici la spalatorie auto si incalzesc 40 de metri patrati ,nu si in hala care spal masini doar baia ,vestiar si birou ,dar stam si umblam cu apa si suntem uzi si infriguratii
gresala de baza daca incalzirea este electrica chiar cu putere mare , va ajunge repede la temperatura si se va antrerupe sava schinba cunectarea (watajul de ancalzire).vara caloriferele trebui anchise pentru anu circula ala si racirea an mod inutil.acest procedeu vara cuonsumu pentru ancalzire de apa uz casnic va fi aproape scazut complect si se obtine intrerupere incalzire apa aproape permanent.daca te vei conecta si la tablou solar economia si mai mare… practic eu am incalzire apa solara si irna cu zapada si…. temperatura optnuta numai de la soare este cam 20 grade –deci diferenta este ancalzire electrica. eu personal cas iarna incalzesc cu invertoare de camera (daca este necesar) si salonul f.mare cam100 mp cu semine 2400w.nu ma pot plange de frig da nici de caldura.
Buna ziua! Nu ma pricep, asa ca mai bine intreb: La o centrala termica electrica (sau de care vrea fiecare), pe langa puffer-ul care stocheaza apa calda pentru instalatia de incalzire a intregii case, oare se se poate monta un al doilea puffer care sa stocheze acm, in loc sa montez boiler? Sau este mai bine cu boiler? Si de ce costul generat de o centrala electrica la bramsament de 220v este mai mare decat costul generat de aceeasi centrala electrica la bransament de 380v (intelegeti voi)? Multumesc anticipat celor care dau raspunsuri pertinente. Va rog, nu faceti comentarii imbecile si la misto. Am spus ca nu ma pricep. Multumesc.
Salut. Nu am stat sa urmăresc toate comentariile și poate s-a mai spus. Scuze dacă repet anumite lucruri. In primulnrand necesarul de caldura se calculează prin prisma rezistentei termice a pereților. Formula ar fi Q=k S delta t A doua corecție ar fi la producerea de ACM. Îți pot garanta și poți verifica in orice casa intri ca nu vei face ACM cu 6000w instant( adică sa vina din rețea și sa se încălzească direct, vei avea nevoie de un boiler) deci cei 24kW suntbpentru producerea instantanee a apei calde menajere. Știm toți ca in blocurile noastre nunprea e loc de boiler. Exista centrale afara mai mici dar nu produc apa calda menajera ele sunt concepute sa se lege in tandem cu boilerul. Ma așteptam sa văd o analiza economică ( preț mc gaz, preț kW curent, consum și calcul costuri. Una peste alta nu e mai ieftin pe curent garantat . A și intr-un alt filmuleț am văzut ca vorbeai de 20 cm de izolație. Exista un grafic logartimic grosime izolație vs rezistența termică unde poți vedea foarte simplu cum de la o anumită grosime nu se justifica investiția economică. Nu e o regula sa sa fie 20 cm. Se calculează. Respect munca ta și ești foarte bun pe meseria ta dar partea termică e un pic mai complicata decât W/mp . E mult de scris dar sper ca cât de cât ai înțeles ce vreau sa zic.
Vecinii mei au pe curent, dar nu centrala, au prin lițe dinalea în pardoseală și consuma extrem de mult… A avut 2000kw la 2 săptămâni, asta în ideea ca acum nu e frig.
Tata are o centrala pe curent de 6 kw cu încălzire in pardoseala și a plătit într-un an undeva la 1600€. Nu are pufăr… o suprafața de 80 m2 plus încălzește și apa menajera…
Orice sistem electric pierde din eficienta odata cu cresterea incarcarii. Daca necesarul tau e de 12kw si o tii incarcata la 90-100% eficienta scade pe undeva pe la 80%. E mai eficient sa ai un incalzitor electric supradimensionat decat unul la limita. In afara de asta, total de acord, daca locuinta este izolata bine, luand in considerare eficienta sistemelor electrice, e mult mai buna o varianta electrica.
Dar nu ai precizat cât poți reduce costul facturii de curent daca ai posibilitatea sa instalezi panouri solare ! Va fi investiție consistenta dar sunt curios câți kilowați ar putea produce ! Ok daca ai nevoie de 12kw pe zi pentru centrala maxim, minus (ex 5 kw )din panouri solare rămân 7 kw unde mai economisești prin ce produci vara din panouri și poți consuma iarna când ai nevoie ,ar fi un consum poate de 4 ,5 kw zi :energia viitorului e necondiționat curentul electric ! Clar
Dar de" dopatoare de căldură " ați auzit ? E un calorifer electric!!!mod de funcționare :calorifer electric cu rezistente care sunt poziționate între rânduri de cărămidă ceramica care înmagazinează ocantitate uriașă de căldură pe parcursul a câtorva ore ex: 7h iar pe urma o eliberează leeeent pe durata a 17 ore in care menține camera la aceeași temperatură in medie 22 – 23 grade Celsiusls o camera de 25m2 (se poate regla cantitatea de căldură pe care sa o elibereze sau pe care sa o inmaganzineze ).Sunt de la 800w- 4;5kw .In Romania nu sunt populare ! ( chiar nu știu de ce ) .ok pentru mai multe informații: rares_marginean1234@yahoo.com
Din cate am intzeles eficientza transformarii energiei electrice in energie calorica nu e tot timpul aceashi. Cred ca rezistentzele au o eficientza mai scazuta ca motoarele electrice. Zice unii ca un aer conditzionat face mai mare caldura cu acelashi consum decat radiatoare cu rezistentza. O fi adevarat ?🤔
Am avut incalzirea prin centrala electrica 3 ani pentru ca nu erau gaze in zona, si avand generalul de 32A pe trifazic… am zis sa incerc. Centrala de 12kw trifazic, casa este noua, izolata foarte bine, de 110 mp cu inaltimea de 3m. Centrala modula din 2 in 2 kw, de la 2 la 12 kw, si era legata de firida casei inainte de panoul de sigurante (traseu separat cu siguranta separata). Sub 2000 kw nu a consumat, adica ~1400 lei / luna de iarna, minim. Acum am pe gaz, de 24kw si platesc 3-400 lei/ luna de iarna, exact aceeasi instalatie, inclusiv racordurile tur – retur se potrivesc de la centrala electrica la cea pe gaz. (singura deosebire – centrala pe curent nu producea ACM, era circuit inchis) Centrala pe curent inca o mai am in magazie, daca vrei ti-o dau tie. 🙂
Necesarul de căldură se calculează la MC nu la mp o casa de 100 mp h de 2,6m are un volum de 260 MC . La 50 w pe MC rezultă un necesar de căldură de 13000 w doar ptr căldură altfel te ia zbenga de frig !!
Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Continuarea navigarii reprezinta acceptul dvs, daca nu sunteti de acord cu utilizarea de cookie-uri va rugam sa parasiti acest site. Cookie settingsACCEPT
Privacy & Cookies Policy
Privacy Overview
This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.